Anoniem inloggen met Facebook: dé oplossing of een wassen neus?

Facebook dinosaurusOp de jaarlijkse F8-conferentie maakte Facebook-eigenaar Mark Zuckerberg bekend dat het mogelijk wordt om anoniem in te loggen met Facebook. Dit zou betekenen dat één van de grootste privacy ergernissen wordt opgelost. Wij leggen uit hoe dit werkt en of het wel echt zo anoniem is.

Een spelletje op Facebook of het gebruiken van de laatste nieuws-app, steeds vaker wordt gevraagd om in te loggen met Facebook om zo versneld gebruik te kunnen maken van de app. Maar opeens is daar het gedoemde schermpje ‘app x ontvangt uw gegevens en/of app x wil namens u berichten plaatsen.’ Je denkt nog is na, kijkt je vriendin aan, aait de kat en denkt: “Nee, nee dat wil ik toch helemaal niet!” Een terechte opmerking als je het ons vraagt, waar is dit allemaal voor nodig?

Anoniem inloggen

Deze twijfel, dit verzet tegen privacy-inbreuk is verleden tijd nu Facebook het anoniem inloggen introduceert, aldus Mark Zuckerberg. Na uitrol (dit gebeurt in de komende weken) krijg je als gebruiker voortaan onderstaand scherm te zien:

Anoniem inlogscherm Facebook 2

Je krijgt nu de keuze om regulier in te loggen met Facebook en al jouw gegevens te delen, of toch niet? (hier kom ik later op terug). Maar ook vinden we hier nu de anonieme log-in, na hier op te klikken bevestigd Facebook nog één keer dat de app (let op: de app!) geen gegevens van jou zal ontvangen. Hoe dit er uit gaat zien, laat de onderstaande video zien:

Bij het aanklikken van het anoniem inloggen loopt je uiteraard wel de kans om bepaalde functionaliteiten te missen van een app die nou eenmaal jouw gegevens nodig hebben om te functioneren. Denk hierbij aan een eigen account, favoriete nummers, voorkeuren enzovoorts, je krijgt dus een soort van proefversie bij een aantal app’s. So far so good, Facebook maakt duidelijke stappen en neemt een hoop onzekerheid weg bij haar gebruikers.

Inloggen met Facebook

Na het keuren van de app en wellicht na enige periode van gebruik is het toch echt tijd om de volledige functionaliteit van een app te gaan gebruiken, we gaan inloggen met Facebook! Normaliter was dit het moment dat de mist over het meer aan kwam zetten en je geen idee meer had wie, waar of wat er met jou gegevens gebeurde. De app vroeg nog even doodleuk naar toegang tot al jouw gegevens en claimde vervolgens ook het recht om namens jou te posten…….. het blijft vreemd. Dit is de oplossing van Facebook:

Het nieuwe inloggen met FacebookDit overzichtelijke scherm laat nu dus duidelijk zien welke gegevens onvermijdelijk gedeeld zullen worden met de app en welke gegevens je zelf kan uitvinken, dit geeft niet alleen meer controle maar ook zeker vertrouwen.

Na inloggen met Facebook komt het onvermijdelijke scherm dat de app namens jou berichten wil posten, op de onderstaande foto zie je dat je nu een aantal opties krijgt van Facebook.

Posten op Facebook namens jouDeze opties zijn:

  • Niet nu app! Bij het opstarten van de app krijg je voortaan dit scherm te zien, klik op ‘not now’ en de app opent zonder namens jou te posten.
  • Berichten delen met x, stel deze optie in met ‘alleen ik’ en voortaan heb je geen last meer van het scherm bij openen van de app en zal er zo nu en dan een bericht worden gepost dat alleen jij kan zien.

Je hoeft dus voortaan, als je de juiste instellingen maakt, niet meer bang te zijn dat er zomaar verschijnt dat je stiekem naar de Backstreet Boys aan het luisteren bent. I want it that way Facebook!

Weet je nog niet helemaal zeker hoe dit werkt? Bekijk dan deze video:

The Iron throne

De strijd om de Iron Throne is met deze knop gestreden, het spel der tronen is gespeeld want Facebook wordt bij deze Koning der informatie. Waar app’s voorheen zelf alle informatie ontvingen en hier mee aan de slag konden, denk hierbij niet alleen aan snode plannen maar ook optimalisatie van de app en het aanbod, blijft deze informatie nu binnen de muren van Facebook. Ook al log je ‘anoniem’ in, Facebook heeft natuurlijk altijd jouw gegevens en kan er voor kiezen om deze (tegen betaling) te verstrekken aan de eigenaar van de app. Het zwaard snijdt voor Facebook dus aan twee kanten: gebruikers krijgen meer vertrouwen en zullen deze wijze van inloggen vaker gaan gebruiken, wat op zijn beurt Facebook meer informatie geeft om (eventueel) te verkopen aan app-eigenaren. Wanneer Facebook ons dus volledige controle wil geven over onze gegevens dan zien wij graag nog 1 blauw bolletje inclusief vinkje  met de tekst: ‘Deze informatie niet met Facebook delen / verkopen aan de eigenaar van deze app.’

 

En nu?

Wij zijn van mening dat de nieuwe log-in modus van Facebook een absolute verbetering is op de huidige situatie. Het geeft de gebruiker meer controle over zijn of haar informatie en zorgt ervoor dat er niet meer opeens berichten verschijnen vanuit de app en namens jou. De machtige positie die Facebook hierdoor over de informatie krijgt is daar een direct gevolg van, een gevolg waarin zij absoluut transparanter mogen zijn (maar waarschijnlijk nooit zullen zijn). Aan de andere kant denk ik dat wij hierbij ook rekening moeten houden dat Facebook nog steeds een gratis platform is dat veel toevoegt aan de wijze en het gemak waarop wij communiceren. Als bedrijf zijnde zal Facebook hiervoor altijd op zoek blijven naar wijzen van geld verdienen, met deze optie durven wij gerust te zeggen: “THEY’VE STRUCK GOLD.”

‘Bezint eer gij begint aan een app,’ als je echt niet wilt dat ook maar iemand weet dat jij die app gebruikt….. gebruik hem dan ook niet!

Meer weten over het afschermen van jouw gegevens? Lees dan deze blog over privacy-instellingen.

+ Bron: alle afbeeldingen en video’s in deze blog zijn afkomstig van Facebook.