Shared Links in Safari, wat heb je er aan?

Dinsdagavond op 19:00pm Europese tijd was het zo ver, de nieuwste Keynote van Apple. Live te volgen via Apple apparatuur, zo zat ook ik (enigzins) gespannen te wachten tot het begin van deze presentatie. Na het tonen van deze briljante intro, begon Apple de presentatie van de nieuwe iPad’s, nieuwe Mac’s en nog veel meer. Maar ook Social Media integratie met Safari in de vorm van Shared Links. Maar wat heb je hier aan? Safari en Social Media, al een paar versies terug begon Apple met het integreren van Social Media. Het werd makkelijker om websites en andere informatie te delen door de ‘share-button’ die je niet alleen in de browser maar ook in de finder van Mountain Lion terug kon vinden. Nu doet Apple met safari weer een stap vooruit en introduceert Shared Links.

Shared Links

Stel je voor, na het zien van Apple’s Keynote denk je na over de aanschaf van de nieuwste iPad Air. Je opent Safari en surft naar de store op apple.nl en begint te lezen over de nieuwste iPad. Natuurlijk is alles wat er staat geweldig en is er geen beter alternatief volgens Apple, maar de twijfel slaat toe. Je wilt weten wat je vrienden denken, wat de experts zeggen die je volgt op Twitter, die vertrouw je immers. Dit is precies waar Shared Links nu zo handig voor zijn, druk maar is op het Bookmark-symbool.

Klik op het boekje om o.a. de Shared Links te openen.
Klik op het boekje om o.a. de Shared Links te openen.

Na je klik op het symbool vouwt er, hoe kan het ook anders, heel gelikt een nieuw scherm uit. Daar zijn ze dan, jouw bookmarks, reading list en natuurlijk de Shared Links.

Shared Links Safari
Links in beeld vind je Bookmarks, Reading List en Shared Links

Je ziet nu de laatste tweets en updates op LinkedIn van de contacten die jij volgt, maar hoe zat het nou met die iPad? Als je iets omhoog scrolt opent er een zoekbalkje, natuurlijk vul je hier de woorden iPad Air in en voila daar zijn alle berichten over de iPad van die vrienden en experts. Je kunt nu direct graven in al die reacties en berichten lezen die wellicht een stuk objectiever zijn dan de berichten van het bedrijf zelf.

Shared Links op de iPhone en iPad

Apple zou Apple niet zijn als deze functie niet ook (bijna) naadloos werkt op hun mobiele apparatuur. Ook op de iPhone en iPad probeer ik dezelfde truc uit te halen met de iPad, hier valt mij echter één ding tegen. Er blijkt geen zoekfunctie te zijn zoals ik deze zojuist heb laten zien in Safari, foei Apple! Dit is nou juist wat Shared Links, in mijn ogen, zijn toegevoegde waarde geeft.

Bookmarks op de iPhone
Hetzelfde symbool vind je ook hier
Shared Links op de iPhone
Alle berichten op Twitter en LinkedIn

Toekomstpotentie

De integratie van Social Media met onze besturingssystemen en browsers is niet meer dan een logische stap, al jaren gebruiken wij hiervoor allerlei programma’s / App’s. Ontwikkelaars lieten grote bedrijven de potentie hiervan zien en ook Apple pakt dit steeds beter op. Niet langer is een website een statische informatie bron, wij willen delen, zien, ervaren en in contact komen. Shared Links is één van de stappen die dit mogelijk maakt.