Facebook privacysettings voor tieners aangepast

Jongeren en Facebook
Jongeren en Facebook. Bron: Tinksels

Dat Facebook actie moet ondernemen om ook de jongere gebruikers te behouden mag geen nieuws zijn. Het platform verliest over het afgelopen jaar steeds meer gebruikers aan onder andere Snapchat en Instagram, dit laatste platform is sinds 2012 al in handen van Facebook. De nieuwste stap in de strijd om de gebruikers is het wijzigen van de privacysettings voor tieners. Wat verandert er voor jou of de kinderen? Lees het in deze blog.

De oude situatie

Uit bescherming voor de privacy voor jonge gebruikers en om misbruik van hun gedeelde materiaal te voorkomen, was Facebook tot voor kort als een strenge vader. Automatisch stond elk jong account afgesloten van enige openbare communicatie en moest er eerst bevriend worden voordat informatie gedeeld kon worden. Hierbij vergat Facebook dat deze generatie meer dan ooit de wil heeft om te delen, privacygrenzen vervagen en op foto’s willen de jeugdige gebruikers juist zoveel mogelijk likes. Daar komt nu verandering in.

Algemene instelling

Zoals eerder besproken in onze privacy-blog, is het voor 18+ gebruikers mogelijk om de instelling voor het delen van berichten te veranderen naar openbaar. Dit houdt in dat iedereen op Facebook op dat moment in de mogelijkheid wordt gesteld om de berichten te bekijken en er op te reageren. Sinds vandaag krijgen ook de gebruikers tussen de 13 en 17 jaar deze optie beschikbaar. Ouders blijf rustig, het account van uw kroost staat automatisch ingesteld op alleen vrienden! De gebruiker kan deze instelling aanpassen via het radartje rechtsboven op Facebook en daar vervolgens op privacyinstellingen te klikken. Je krijgt dan onderstaand scherm te zien.

Aanpassen privacyinstellingen
Wil je de instellingen veranderen? Zet dan deze optie op openbaar. Bron: NOS

Als extra beveiliging houd je als jonge gebruiker toch een extra beveiligingsmelding bij het plaatsen van een bericht. Dit scherm wijst je er op dat het bericht dat je gaat delen voor iedereen zichtbaar is. Ben je het hier nog steeds mee eens? Dan kan je gewoon op plaatsen drukken.

Volgen

Een tweede optie die Facebook activeert is het volgen van een gebruiker zonder te bevrienden. Ook deze optie is aan te zetten in het bovenstaande scherm. Het geeft niet bevriende gebruikers de mogelijkheid om openbare berichten van een niet bevriende gebruiker te volgen en op te nemen in de eigen timeline. Op deze manier kruipt Facebook meer en meer naar de openbaarheid van bijvoorbeeld Twitter, het wordt zo vele malen gemakkelijker om jouw bericht met het grote publiek te delen.

Leeftijd

Toch blijft de discussie over leeftijd actueel, nog steeds is er voor Facebook geen goede manier om de daadwerkelijke leeftijd te controleren van een gebruiker. Zo kan een kind jonger dan 13 gemakkelijk het geboortejaar een paar jaar eerder instellen en toch toegang krijgen tot alle opties boven. De vraag is, kan en wil je dit tegenhouden? Andere platformen bewijzen dat ook deze generatie goed om kan gaan met de openbare communicatie. Lukt dit niet dan is het misschien een idee om de ouderwetse moderator weer een grote rol te laten spelen op Facebook, een dijk van een klus.

Voordelen

Tieners krijgen sinds deze update de mogelijkheid om sneller en makkelijker in te springen op actuele onderwerpen, de eerste opzet hiervoor werd al door Facebook gegeven bij het gebruik van de hashtags. Meepraten over een tv-programma, gebeurtenis in het nieuws of gewoon een hip merk, het kan nu makkelijker dan ooit. Tegens zullen er altijd blijven, maar dat de behoefte er is getuigd de verschuiving van jongere gebruikers naar platformen die deze mogelijkheden wel bieden.

Check jouw eigen privacyinstellingen met de tips in onze privacy-blog.