Al jouw informatie op Facebook in één map, zo werkt het!

Facebook data centerIn de enorme datacenters van Facebook ligt een schat aan informatie over elke gebruiker, gelukkig goed versleuteld, verborgen. En ergens in één van die enorme datacenters is een sectie met daarop jou naam, in dat ‘bakje’ staan alle berichten, foto’s, check-ins enz die je ooit in jouw Facebook-leven hebt gedaan. Facebook maakt hier geen geheim van en geeft jou de mogelijkheid om deze informatie te downloaden. Hoe? Ik zal het je leren in deze blog.

Stap 1. Het downloadbestand aanvragen

Voor niets gaat de zon op, Facebook loodst je wel door een aantal stappen voordat je bij jouw schat aan informatie aankomt. Reden? De informatie ligt goed verborgen en ook zij willen garanderen dat deze schat niet zomaar door iemand wordt opgegraven.

Op naar de Accountinstellingen, klik!

Account instellingen Facebook
Je vindt deze instellingen rechtsboven, net onder het tandwiel.

Je bent nu in het belangrijke dashboard achter jouw Facebook-pagina, hier regel je al jouw account- en privacyinstellingen. Kijk gerust even rond of alles goed staat, twijfel je? Lees dan onze privacy-blog, die vind je hier. Back to business, dit is het scherm waar je wilt zijn.

Downloadlink Facebook gegevens
Links onderaan vind je de link ‘een kopie downloaden.’

We vliegen door de stappen heen en komen al aan bij het volgende scherm, we kunnen beginnen met downloaden!

Downloadscherm Facebook gegevens
Klik op de groene knop ‘archief downloaden,’

En daar gaan we a…….. STOP! Facebook vraag je gelukkig eerst nog even om het wachtwoord in te voeren zoals je hieronder ziet.

Wachtwoordscherm Facebook
Voer hier je Facebook-wachtwoord in.

Geweldig! Bijna heb jij zelf een signaaltje gestuurd naar het datacenter dat jouw gegevens bevat. Het geheime ‘bakje’ zal worden opengetrokken en al jouw gegevens worden verzameld in één bestand. Je zal begrijpen dat dit best even kan duren (het ging sneller dan ik dacht), het is daarom dat Facebook je de volgende optie geeft.

Email voor Facebook archief
Klik op ‘beginnen met mijn archief,’ en jouw gegevens worden verzameld!
Archief succesvol aangevraagd
Het is je gelukt, nu is het wachten op de e-mail!

Je hebt het startsignaal gegeven aan het data center van Facebook, de processoren ratelen en zijn nu druk bezig met het verzamelen en samenvoegen van jouw gegevens. Houdt jouw e-mail in de gaten voor de download-link naar het archiefbestand.

Stap 2. Jouw persoonlijk archief downloaden

Downloadlink succes Facebook
Succes! Daar is de download-link naar jouw archief.

In jouw e-mail inbox vind je nu een link naar het archiefbestand, dat heeft Facebook op dit moment al voor je klaargezet.

Archief Facebook downloaden
De download staat klaar, klik op de groene knop ‘archief downloaden.’

Na op de knop archief downloaden te hebben geklikt vraagt Facebook je nog één keer om het wachtwoord in te voeren, zo weten ze echt echt echt heel zeker dat jij het bent. Je zal zien dat na het invoeren van dit wachtwoord, de download van een zip bestand begint genaamd facebook-jouwnaam. Wacht de download rustig af en begin pas met uitpakken als het bestand helemaal gedownload is.

Stap 3. Het uitpakken van de schat

Met trillende vingers kijk je naar het zip-bestandje, de zojuist opgegraven schatkist vol informatie over jou. Alles wat je al die dagen, maanden en jaren hebt uitgespookt op Facebook in één klein mapje. Als je er klaar voor bent mag je dubbelklikken op het mapje om hem uit te pakken.

Klaar? Dan krijg je nu het volgende scherm te zien als je het uitgepakte mapje opent.

Uitgepakt archief Facebook
Tijd om rond te klikken en te ontdekken

Zoek je foto’s uit jouw fotoalbums? Dan klik je natuurlijk op het mapje photos. Maar zoek je al jouw statusupdates, dan klik je eerst op het mapje html en daarna op wall.html. Ik was in ieder geval wel even bezig met alles doorlezen en ontdekken. Het is indrukwekkend, leuk en af en toe zelfs ontroerend om te zien wat je door de jaren heen allemaal online hebt gedeeld.

Ik wens je heel veel plezier met jouw schat aan informatie! Voor vragen kunnen jullie mij altijd bereiken op rdekruijf@prsocial of tweeten @roydekruijf

Tot blogs!